"Upplysningen"

Upplysningen

Hej, här startar jag nu upp en blogg där jag kommer att lägga in funderingar och refllektioner då och då. Du som varit till mig kan gärna lämna en kommentar om konsultationen/behandlingen så andra får veta hur du upplevde det hela.

För att läsa inlägg från mina kunder eller göra ett inlägg: Välj kategori uppe till höger - mina reflexioner/klientkommentarer. Klicka därefter på kommentarer nedanför min text.

Du kan kontakta mig och läsa mer om mig och mina terapier via:

www.healing-akuten.com

info@healing-akuten.com

Lycka

Mina reflexionerSkapad av Irene Ahlkvist tor, juli 04, 2013 21:32:16

Lycka, detta fantastiska ord som rymmer så mycket!

Var står DU i livets lyckobarometer? Vad ÄR lycka? Går den att framkalla och mäta? Jag tror att vi får finna oss i att lycka kan betyda olika saker för olika människor.

För mig är lycka ett tillstånd, ett varande. Utan egentlig början eller slut. Det behöver inte vara påverkat av någonting utan liksom bara bubbla upp inifrån hjärtat. Utan att vara medlem i något kyrkosamfund eller tro på någon religion, så blir ordet som kommer upp i mig ofta LOVSÅNG. Det är vid dessa tillfällen jag häver ur mig en av de så karakterisitiska ”lycko-rallar” som bara jag kan göra. När tonårssonen och hans ”uppkopplade” vänner hör detta så förklarar han tålmodigt på modernt ungdomsspråk; att mamma bara fick ett ”DAMP-anfall”….?

Sen har jag också stunder av lycka som framkallas av någon yttre händelse. Som t.ex. när veden som ska värma nästa vinter har anlänt, när jag konstaterar att jag har mat i frys och kyl så jag inte behöver gå hungrig, eller när jag och nämnda tonårsson blivit sams efter någon dispyt.

Ordet "lycka" kommer från det medeltidsholländska ordet gheluc av okänt ursprung. I den tyska formen Glück (medeltidshögtyska gelücke) och på engelska good luck, vilket gett luck i betydelsen "tur". Att lyckas med något (tack vare att man har turen eller ödet på sin sida). Men lycka är så mycket mer än det! Det behöver inte vara utlöst av något, eller en känsla eller emotion, utan mer som ett varande eller tillstånd.

Enligt ordboken så kan lycka betyda många saker: Välgång, framgång, blomstring, nåd, barmhärtighet, tur, glädje, fröjd, salighet m.m.

Att vara ”blessed ”- välsignad innebär enligt ordets ursprung att man är gynnad av högre makter och i den meningen lycklig, även om det inte går så bra för en i det vardagliga livet. Alltså en upplevd lycka utan anledning eller utlösande faktor.

Lycka beskrivet ur ett religiöst perspektiv kopplas ihop med salighet eller sällhet, och kan ha ordformen lycksalighet (eng: beatitude). Lycka anger i dessa sammanhang en form av fullkomlighet, att ha nått ett tillstånd som sammanfaller med de ideal som gäller. Att detta tillstånd är uppnått återspeglas i den lyckokänsla som individen eller gruppen kollektivt upplever, och kan beskrivas som sinnesfrid, inre harmoni och ro. En stillsam och rofylld glädje, oberoende av yttre livsvillkor.

Och just detta med salighet är nog det som ligger närmast när jag allt oftare ”hamnar” i detta tillstånd utan anledning så att säga. Hjärtat blir så stort att det knappt får plats i bröstkorgen och jag kan röras till lyckotårar av att härbärgera denna starka kraft inom. Oftast föregås lyckoruset inte av någon tanke, men ibland kommer detta med att ha värme i huset, mat, ett hem, en plats att trivas på upp som en stor tacksamhet inom. Helt basala överlevnadsbehov alltså. Det räcker för att jag ska gå igång….

Sen blir det ju inte sämre av att jag på min plats på Jorden trivs utomordentligt bra, att jag har en underbar trädgård – ganska vildvuxen dock - och att energin i mitt hus nuförtiden är så oändligt lugn och skön. En fin tonårsson, två härliga katter. Jag råkar vara född i Eremiten (livsväg enligt Tarot), så jag har verkligen inget emot att vara i stillhet och tystnad med mig själv och katterna. Tonårssonen har numer sina intressen så det blir inte lika mycket tid tillsammans, men det hör väl till livets gång.

Det finns flera problem att rent vetenskapligt definiera fenomenet lycka. Det viktigaste är att man inte kan göra något för att uppnå ett tillstånd av lycka, eftersom detta något måste vara ett mål i sig själv för att ge upphov till lyckokänslor. Gör man något i syfte att bli lycklig, kan det motverka uppkomsten av lyckokänslor eftersom det befäster att du inte ÄR lycklig utan vill BLI lycklig. Invecklat?

Lycka är ett begrepp som alltsedan den grekiska antiken spelat stor roll inom etiken - den del av filosofin som handlar om hur vi människor bör leva våra liv. För filosofer som t ex Sokrates och Aristoteles, är lycka omöjlig att uppnå utom i ett ”rättskaffens och dygdigt liv”. Inom Utilitarismen (=etisk teori) finns budskapet att man ska välja sådana handlingar "som leder till största möjliga lycka för största möjliga antal människor". Lycka då i betydelsen välfärd och välgång. Numer kan man likna det med att man bör välja att handla med tanke på vilka följder som ens handlingar får - i en avvägning med tanke på alla berörda.

Här kan jag inte undgå att tänka på berättelsen om en pappa som var ute och gick med sin lille son. Plötsligt stannar sonen och plockar upp en mask som håller på att drunkna i en vattenpöl. Pappan konstaterar något irriterat att; Det är ju ingen idé att ta upp masken. Du kan ju ändå inte rädda alla maskarna. Sonen svarar helt lugnt: Nej, men den här masken kunde jag rädda, så för den spelar det roll!

Ett sätt att träna på att känna igen lycka är att alltid se ”halvfulla glas” i stället för ”halvtomma”. Att dagligen då man vaknar eller lägger sig uttrycka något man är tacksam för, något som fyller en med lycka. Ingen annan kan uppleva lycka åt en, och träning gör att vi lättare känner igen tillståndet som vi då alltmer strävar att få vistas i. Om du tillåter andra att göra eller förstöra din dag; då har du valt att lämna ifrån dig din kraft, och fokuserar på helt onödiga saker!

Sensmoralen får väl då bli:

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, för att vara och utstråla lycka, och genom det göra vår värld till en lyckligare och mer kärleksfull plats!

Med Kärlek

Irene

  • Kommentarer(1)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av global@lightworker.dinstudio.se tor, juli 04, 2013 21:40:06

Så fint skrivet Irene. Jag önskar dig all lycka och många fina och kärleksfulla möten framöver. Tack för dina ord smiley