"Upplysningen"

Upplysningen

Hej, här startar jag nu upp en blogg där jag kommer att lägga in funderingar och refllektioner då och då. Du som varit till mig kan gärna lämna en kommentar om konsultationen/behandlingen så andra får veta hur du upplevde det hela.

För att läsa inlägg från mina kunder eller göra ett inlägg: Välj kategori uppe till höger - mina reflexioner/klientkommentarer. Klicka därefter på kommentarer nedanför min text.

Du kan kontakta mig och läsa mer om mig och mina terapier via:

www.healing-akuten.com

info@healing-akuten.com

Freden börjar inom.

Mina reflexionerSkapad av Irene Ahlkvist fre, oktober 05, 2012 16:15:02

Att freden börjar inom var och en av oss, blev jag helt på det klara med i början på 2000-talet. Då gick jag en del kurser för Mikael Kvist, bl.a. ”Multidimensionell Psykologi”. Det jag har lärt mig om mig självvia dessa kurser, och fortsatt arbete med mig själv, är det bästa jag någonsin gjort för att bekanta mig med mer av det/den som är jag.

Hur kan vi någonsin tro att vi ska kunna skapa fred mellan människor, när vi inte ens kan skapa fred med oss själva?

Och på något underligt vis så blir det helt fel fokus om vi enbart riktar fredssträvan utåt – ibland på ett ganska aggressivt sätt – genom att protestera mot oegentligheter som pågår i världen. Jag tror att vi samtidigt måste jobba med oss själva för att en världsfred någonsin ska gå att uppnå.

Hur tänker hon nu, kanske du undrar?

Ja, jag tror att vi människor är som ett Mikrokosmos, i ett Makrokosmos. Som ett mikrokosmos är jag en hel individ med alla olika funktioner komplett i mitt system. Sett ur ett Makrokosmosperspektiv så är varje individ enbart en enda cell i det stora hela.

Som ett mikrokosmos består jag av olika typer av celler, som bildar vävnader, som bilder organ med olika funktioner. Några celler bygger upp, andra förstör, några försvarar, andra transporterar, några dödar, några parasiterar, några informerar etc. etc. Alla celler samman som ett komplett komplicerat system.

Ur makrokosmosperspektiv så tror jag att vi bara är en enda cell, med framför allt den specifika funktionen i det stora hela. Man kan ju se att vi människor har (väljer?) olika livsväg.

Några forskar och arbetar med olika typer av uppbyggnad, andra terroriserar, vandaliserar och river. En del arbetar med olika typer av försvar, andra inom transport av olika slag. En del viker sitt liv åt att informera och lära ut. Ytterligare några ägnar sig åt terrorism, mord, kriminalitet etc.

Dessa olika celler/sidor kan man betrakta som deljag eller delpersonligheter. Många av oss har nog stött på åtminstone några av sina deljag/delpersonligheter inom.

Tanken på deljag förekommer inom flera olika skolor. Förutom inom de kurser jag har gått, så pratar man om dem inom Jungiansk psykologi (bl.a. som Arketyper). Även inom Psykosyntes arbetar man med deljag.

Om du tänker efter så har det nog hänt någon gång att du fört en inre dialog inför något beslut, eller då du var i färd att genomföra något. Ett deljag har kommit med glada hejarop medan ett annat har sågat dig vid fotknölarna.

”Kom igen nu! Det här fixar du Irene” och ”Lägg ner! Det kommer aldrig att gå”.

Jag tror att vi inom, består av alla olika typer av personer som vi kan stöta på i det yttre. Till och med av det/dem vi föraktar som mest. Det är bara så att dessa delar vill vi inte på något vis kännas vid att vi har/är inom.

De kan vara så förträngda, så förtryckta att vi glömt att de är en del av oss själva.

Kanske på grund av traditioner, religiös övertygelse och/eller uppfostran.

För att bli en hel varelse och sluta fred med oss själva så behöver vi kontakta dessa förträngda delar inom. Att våga öppna upp för fler sidor inom kan vara en fasansfull, rolig, läskig, OCH äventyrsfull upplevelse! Jag skulle vilja påstå att det är det bästa jag gjort och fortsätter att göra.

Jag upptäckte att den som i många år prenumererat på huvudrollen i mitt liv, var en ”Drama-queen”. Hon var snabbt framme och gjorde en höna av en fjäder. Om det inte ens fanns en fjäder kunde hon med stor övertygelse få mig att fundera över om det nog ”kanske ändå inte var fara å färde”.

Hon har nu blivit avtackad och gått i pension, eftersom det i den pjäs jag har för avsikt att regissera framöver, inte finns någon sådan roll. Livet kan ju ses som ett drama, en tragedi eller varför inte en komedi?

Ju fler sidor jag möter, accepterar, införlivar eller avskedar (om förhandling inte leder någon vart), desto mer spännande blir livet. Och desto mer fridfull blir jag inom. Mitt namn kommer för övrigt från grekiskans Irini; frid/fred.

Moder Theresa lär ha sagt att anledningen till att hon började arbeta i Calcuttas slum, var att hon hade insett att hon hade en Hitler inom. Hon valde väg, vilka deljag som skulle få ha huvudrollen i hennes pjäs/hennes liv.

Så summan av kardemumman får bli:

Våga bjuda in fler av dem som är du, och du kommer att göra underbara möten och upptäckter. Dessutom så blir du mer tolerant mot andra och skapar fred inom dig. Eftersom du är ett mikrokosmos i ett makrokosmos så är det också det som sker i det stora hela. På så sätt kan vi alla vara med och skapa världsfred!

Med Kärlek Irene

  • Kommentarer(0)//upplysningen.healing-akuten.com/#post31